Kalça artroskopisi, kalça ve kalça eklemi etrafında gerçekleşen hastalıklarda kullanılan cerrahi bir tedavidir. Açık ameliyata göre daha güvenli bir işlemdir ve iyileşme süreci daha kolay gerçekleşmektedir. Bu nedenle son zamanlarda kalça artroskopisi yaygın şekilde kullanılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerine oranla artroskopi işlemi, çevre dokulara çok az zarar vermektedir.
Kalçada meydana gelen sorunlarda ilk olarak fizik tedavi, ilaç veya iğne tedavileri denenmektedir. Bu tedavilerin etkili olmadığı durumlarda kalça artroskopisine başvurulmaktadır.
Kalça Artroskopisi Nasıl Yapılır?
Kalça artroskopisinde iki-üç tane küçük kesi yapılarak özel kameralar ve aletlerle kalça eklemine ve çevresine ulaşılmaktadır. Kalça artroskopisi operasyonunda traksiyon masası ve skopi aletleri kullanılmaktadır.
Skopi, röntgen cihazının ismidir ve bu cihaz aracılığıyla kalça ekleminde küçük santimlik kesiler açılarak kamera yerleştirilmektedir. Yerleştirilen kamera ile eklem içi görüntü monitöre aktarılmaktadır. Monitöre yansıyan bu görüntü ile eklem içi detaylıca incelenir ve gerekli tedaviler uygulanır. Daha iyi görüntüleme ve inceleme fırsatı sunan artroskopi ile hastalıklı doku daha iyi teşhis ve tedavi edilebilir.
Cerrahi işlem, kalça ekleminde yapılacak işlemin zorluk derecesine göre 45 dakika ile 2 saat arasında değişiklik göstermektedir. Artroskopik cerrahi, çevre dokulara zarar vermeden ve dokuları yaralamadan eklemin içine doğrudan girilmesine olanak tanımaktadır. Çevre dokulara zarar vermeden yapılan bu işlemde iyileşme süresi de açık cerrahiye göre daha kısa olmaktadır.
Kalça Artroskopisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?
Kalça artroskopisi; femoroasetabuler sıkışma sendromu, kalça labrum yırtığı, kıkırdak yaralanmaları, tümör cerrahisi gibi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır. Kalça artroskopisi ile
femoro-asetabuler sıkışma hastalığında; sıkışmaya sebebiyet veren kemikler tıraşlanmaktadır. Kalçadaki ağrılarda, kıkırdak hasarlarında, kireçlenme nedeniyle şiddetli ağrılara varana kadar birçok süreçte kalça artroskopisi kullanılmaktadır. Şiddetli kireçlenmeler gerçekleşmiş ise o durumda kalça protezi uygulaması tercih edilmektedir.
Kıkırdakta hasar oluştuğunda duruma bağlı olarak, hasarlı bölümünün çıkarılması işlemi; mikrokırık yöntemiyle kanlanmanın artırılması için kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük kesiler açılması; uygun vakalarda hastadan kıkırdak hücreleri alınarak kök hücre veya kıkırdak hücre nakli gibi prosedürler artroskopik cerrahinin tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Kalça Artroskopisinde Uygulanan Teknikler
Kalça artroskopisi deneyim ve tecrübe gerektiren bir iştir. Çünkü eklem daha derindedir, kapsülü daha kalındır ve artroskopik aletlerin hareket sahası kısıtlıdır. Bu nedenle diz, ayak bileği ve omuz artroskopilerine göre biraz daha geri plandadır. Ancak bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından kolay ve etkin bir şekilde uygulanabilmektedir. Kalça artroskopisinde küçük kesilerin içerisinden ilerletilen aletler ve kamera ile birlikte yapılacak işlem gerçekleştirilmektedir. Artroskopi, kalça için diğer eklemlere oranla daha zor olmaktadır.
Kalça Artroskopisi Sonrası
Kalça artroskopisi operasyonun ardından 2-3 hafta kadar koltuk değneği kullanılması gerekebilmektedir. İşlemin şiddetine göre koltuk değneği kullanma süresi uzayabilmektedir. Ameliyattan sonra vakit kaybetmeden fizik tedavi uygulanmaktadır. Ameliyat sonrası da doktorun önerilerine uygun şekilde evde düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Profesyonel spora dönebilmek için 2-4 ay süre gerekebilmektedir.
Kalça Artroskopisi Fiyatı
Kalça artroskopisi, kalça eklemindeki birçok probleme çözüm olan bir cerrahi işlemdir. Birçok avantajı bulunan bu operasyon, daha hızlı iyileşme süresi sunması ve ameliyat komplikasyonlarını daha aza indirmesi nedeniyle daha fazla ücret gerektirebilmektedir. Kalça artroskopisi fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.