Kalça protezi ileri derecede deforme olmuş kalça eklemi yerine yapay eklemin konması işlemidir. Bu sayede kişi bu deformeden kaynaklı sorunları minimum düzeyde yaşar ya da tamamen şikayetlerinden kurtulur. Kalça protezi uygulamasıyla yeni eklem yapay yollarla oluşturulmuş olur.
Kalça Eklemi Ağrısı Nedenleri
Kalça eklemi ağrısı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. Kalça anlık düşmelerden oluşan zedelenmeler sebebiyle geçici olarak ağrıyabilir. Ancak bu ağrı geçmiyorsa başka nedenlerden dolayı da ağrı oluşumu gerçekleşebilir. Kalça eklemi ağrısı nedenleri olarak şunlar gösterilebilir:
- Osteoartrit; yaşa bağlı kıkırdak aşınması,
- Romatoid Artrit; bağışıklık sisteminin eklem dokusuna saldırmasıyla gerçekleşen iltihaplanma,
- Ankilozan Spondilit; ağrıya neden olan kronik hastalık,
- Bursit; kalça eklemini çevreleyen sıvı dolu keselerin iltihaplanması durumu,
- Tendinit; tendon iltihaplanması,
- Kas veya Tendon Yaralanmaları,
- Labral Yırtık; kıkırdak halkasında yırtık oluşması,
- Femoroasetabular İmpingement; kemik çıkıntılarının sürtünmesi sebebiyle oluşan ağrı,
- Travma ve Yaralanmalar,
- Kalça Displazisi; kalça ekleminin şeklinin düzgün olmaması,
- Enfeksiyonlar,
- Sinir Sıkışması,
- Osteonekroz; kalça eklemine kan akışının azalması ile birlikte kemik dokusunun ölmesi,
- Kalça Kırıkları
Kalça Protezi Neden Yapılır?
Kalça protezi kişinin yürümesini geliştirmek, hareket kabiliyetini arttırmak ve eklem sağlamlığını arttırmak için yapılan bir işlemdir. Kalça protezinin yapılmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalça ağrısı çok yoğunsa ve hastanın yaşamını önemli ölçüde etkiliyorsa,
- Kişi hareket etmediği halde kalça ağrısı yaşıyorsa,
- İlaç kullanımına rağmen kalçadaki ağrı geçmiyorsa,
- Kalçadaki sertliğin kişinin günlük yaşamındaki oturma kalkma gibi basit eylemlerini etkilemesi
Kalça Protezi Çeşitleri
Kalça protezleri kemiğin orijinal yapısına yakın olarak tasarlanır. Kullanılan malzeme de kemikle uyuşabilecek olan maddeler kullanılır. Kalça protezinde kullanılan maddeler; kobalt krom, titanyum ile birlikte eklem yerlerinde seramik kullanılabilir. Kalça protez çeşitleri vücuda yerleştirilme açısından farklılık gösterir. Protezler çimentolu protezler ve çimentosuz protezler olarak ikiye ayrılır. Yaşı ilerlemiş olan hastalara çimentolu protezlerin kullanımı yaygınken genç hastalara çimentosuz protezler uygulanabilmektedir. Kemiği zayıf ya da kemik erimesi olan hastalarda çimentolu protezlerin kullanımı tercih edilebilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dönem
Kalça protezi ameliyatı sonrasında dönem biraz hassasiyet gerektirebilir. Kişi hareketlerine ve yaşam tarzına bir dönem dikkat etmelidir. Kalça protezi ameliyatı olan kişiler; doktorun önerdiği ilaç haricinde ağrı kesici içmemelidir. Ağrı kesici dozu doktorun ayarladığı kadar olmalı ve daha fazla almaktan kaçınılmalıdır. Dizlerin yukarı doğru kaldırılmamasına dikkat etmek gerekir. Kalçayı fazla eğmemek gerekir. Otururken öne doğru eğilmeden oturmaya dikkat edilmelidir. Bacak bacak üstüne atmamaya da dikkat etmek gerekir. Yatarken bacakların arasına yastık koyulmalı ve otururken diz aralığı verilmelidir. Yan tarafa dönerek yatmak doktor kontrolünden sonra yapılabilir. Eğer doktor yan tarafa dönerek yatılabileceğini söylememişse yan tarafa dönmeden düz şekilde yatmak gerekir.
Kalça Protezi Ameliyatı Fiyatları
Kalça protezi ameliyatı kalça eklemindeki hasarları gidermek için kullanılan bir yöntemdir. Kalça protezi birçok nedenden dolayı yapılması tercih edilebilir. Kalça protezi ameliyatı modern tıbbın ilerlemesi sayesinde daha az komplike hale gelmiştir. Kalça protezi ameliyatının zorluğu hastaya ve doktorun deneyimine göre değişiklik gösterir. Kalça protezi ameliyat fiyatları hastanın durumuna, protez çeşidine göre farklılık gösterir. Kalça protez ameliyat öncesi değerlendirme yapıldıktan sonra hangi teknikle hangi protezin kullanılacağına karar verilir. Sonrasında hasta bilgilendirilerek işleme alınacak zaman belirlenir. Doç. Dr. Selahattin Özyürek kalça protezi alanında uzmanlaşmıştır. Ayrıntılı bilgi almak için iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
Kalçaya neden protez takılır?
Kalçaya protez takılmasının nedeni kalçanın hareketliliğini ve eklem sağlamlılığını arttırmaktır.
Kalça protezinin ömrü ne kadardır?
Kalça protezinin ömrü 15-30 yıl arasında değişiklik gösterir. İlk 15 yıl sorunsuz olarak kullanılabilirken sonraki yıllarda verimliliği düşebilir. Düzgün teknik ve kullanılan malzemenin kalitesi protezin ömrünü belirleyen en önemli faktörlerdir.
Kalça protezi ne kadar sürede iyileşir?
Kalça protezinin iyileşme süreci 6 hafta olarak gösterilebilir. Tamamen iyileşme ise 3-6 ay arasında değişiklik gösterir.
Kalça protezi kaç gün hastanede yatar?
Kalça protezi ameliyatı sonrasında 4-5 gün kadar hastanede kalmak gerekebilir.
Kalça protezi olanlar nelere dikkat etmeli?
Kalça protezi olanlar ameliyattan sonraki ilk 6 hafta kalça çıkık riskini arttırabilecek kalça hareketlerini (bacak bacak üstüne atmaları, yere diz üstü oturmaları, çömelmeleri) yapmamaları gerekmektedir. Kalçayı fazla zorlamamak ve düşmemeye özen göstermek gerekir. 6. Haftadan sonra daha fazla aktivitelere izin verilir.